Nova gastro manifestacija u sklopu Katarinskog sajma

Jutros je na našoj gradskoj tržnici predstavljena gastro manifestacija Kuhajmo slavonski koja će se održati u sklopu ovogodišnjeg Katarinskog sajma – sajma obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. Sajam će se i ove godine održati u dvorani Vijuš, od 20. do 23. studenog.
Osim predstavljanja projekta Kuhajmo slavonski koji će se održati u subotu 22. studenog, danas je odrađeno i snimanje promotivnog spota koji će biti objavljen na televiziji i društvenim mrežama.

O spotu je direktorica Turističke zajednice Slavonskog Broda Biljana Lončarić rekla: „U spotu sudjeluju kuhari iz hotela Art i poznati kuhar Stephan Macchi, ali sudjeluju i Brođani. Obzirom da mi promoviramo slavonsku kuhinju napravit ćemo anketu među Brođanima na Tržnici. Oni će odgovarati na tri pitanja – koji su to proizvodi neizostavni na slavonskoj plati, koje se vrste mesa koriste u pripremi slavonskog čobanca i čim se pune suhi slavonski kolačići.“

“Kuhajmo slavonski je manifestacija koja će privući veliki broj sudionika i posjetitelja kojima će se pokušati prenijeti duh tradicije i kulture življenja u Brodskom Posavlju i Slavoniji, kroz organiziranje natjecanja vrhunskih hrvatskih kuhara, i brojne popratne gastro sadržaje.” – rekao je Dejan Vuksanović iz Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, te predstavio program manifestacije Kuhajmo slavonski.

U programu će sudjelovati 7-10 kuharskih ekipa iz raznih hrvatskih gradova, te nekoliko domaćih odnosno gradskih ekipa.
Natjecanje će se odvijati u dvije kategorije – priprema klasičnog slavonskog predjela (KATEGORIJA A) i priprema tradicionalnog glavnog jela (KATEGORIJA B)

KATEGORIJA A:
09.00-10.30

Slavonska hladna plata (slanina, čvarci, kulin, kulinova seka, svinjska mast, domaći sir razni).
Priprema se za 15 osoba, servira na plate ( po ekipi 2-4 plate , po vlastitom izboru).
Priprema hladne plate počinje u 09.30 sati i traje do 10.30. Prezentacija i ocjenjivanje do 11.00. Svaka ekipa prezentira svoje plate na svojoj radnoj klupi, a nakon prolaska komisije započinje s pripremama za kuhanje glavnog jela.

KATEGORIJA B:
11.00- 15.00

Toplo glavno jelo – slavonski čobanac (divljač, svinjetina, junetina).
Priprema se za 20 osoba, servira se za kušanje, svaka ekipa na svom stolu.
Predviđeno vrijeme za kuhanje glavnog jela je od 11.00-15.00 sati. Prezentacija glavnog jela trajat će tijekom cijelog vremena pripremanja jer će kuharske ekipe komisija više puta obići.
IZVAN KATEGORIJE

16.00-18.00 sati

SLATKI ZALOGAJ
Priprema i prezentacija slatkih slavonskih zalogajčića (domaći pekmezi, džemovi,
marmelada, namazi od žira, kestena, meda, domaći kruh ).
Ova kategorija nije natjecateljskog karaktera, već prezentira neke od proizvoda turističkog
klastera „Slavonska košarica“.
PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

18,00 – 18, 30 sati

POPRATNI SADRŽAJI
Tijekom manifestacije odvijat će se i brojni popratni sadržaji poput druženja posjetitelja
i kuharskih ekipa, organiziranja kuharskih „dvoboja“ među posjetiteljima, prezentacija,
degustacija i sl., uz moderiranje od strane Stephana Macchia, poznatog Chef kuhara
podrijetlom iz Francuske, zvijezde reality show-a „Jezikova juha“ RTL Televizije.

Dejan Vuksanović iz Razvojne agencije Slavonskog Broda rekao je da će svi će građani osim degustacije,  delicije moći i kupiti te uživati u ponudi Slavonske košarice koja će također nuditi svoje proizvode.

Organizatori: Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, Razvojna agencija grada
Slavonskog Broda, Turistički klaster „Slavonska košarica“, Obrtnička škola Slavonski
Brod, Sedis d.o.o.
Foto: Grad Slavonski Brod

/ebrod/

 
Objavljeno: 12.11.2014.