Državna ergela Đakovo i Lipik

Djelatnosti: http://dedl.hr/content/djelatnost

Proizvodi u ponudi: Kultura, Suveniri / Souvenirs, Turističke usluge / Tourist services / Touristische Dienstleistungen

KONTAKTIRAJTE Državna ergela Đakovo i Lipik

 

Državna ergela Đakovo i Lipik ima za cilj postati uzgojnim centrom najkvalitetnijeg genetskog materijala lipicanske pasmine u republici Hrvatskoj, te genetskom rezervom pasmine u cilju očuvanja genetske raznolikosti. Kroz uvođenje novih tehnologija postati centrom za uzgoj lipicanske pasmine u našoj zemlji, te pružati usluge širenja genetskog materijala u zemaljski uzgoj. Kroz turističke programe postati primamljiva destinacija sa stalnim turističkim sadržajem. U uzgojnom i sportskom segmentu biti oslonac zemaljskog uzgoja lipicanske pasmine.

Državna ergela Đakovo
Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 18. stoljeća.
Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Brojnim nastupima u svijetu, đakovački lipicanci pronosili su i pronose glas o Đakovu i Đakovštini. Tako je, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, engleska kraljica Elizabeta II., dobra poznavateljica ovih plemenitih životinja, 1972. posjetila Ergelu i provezla se gradom slavnim i nadaleko poznatim četveropregom đakovačke ergele.
Osim svoje osnovne djelatnosti, radi velike atraktivnosti za najširu javnost i sve većeg broj ljubitelja konja i konjičkog sporta, Državna ergela Đakovo postala je nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku.

Državna Ergela Lipik
Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković izgradivši štale za konje. Od tog trena počinje priča koja povezuje konje i Lipik. Status državne ergele dobiva 1938. godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik.

Početkom Domovinskoga rata i agresije na Hrvatsku ergela je sustavno uništavana, staja je spaljena, a dio konja je poubijan. Ostatak konja je u studenom 1991. godine otuđen te preko Bosne i Hercegovine prevezen u Republiku Srbiju. Nakon mnogobrojnih pregovora 13. listopada 2007. godine, konji koji su preživjeli ovo stradanje napokon se vraćaju u matične staje u Lipiku.

DRŽAVNA ERGELA LIPIK danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom šezdeset predivnih lipicanaca. Ergela svojom turističkom ponudom objedinjava kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj zapadne Slavonije, a pri tome ujedno pruža svim posjetiteljima cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom kroz prekrasan grad Lipik te rekreativno jahanje predivnom i očuvanom prirodom ovoga kraja.

Ergela je otvorena svaki dan kako bi svojim posjetiteljima uvijek pružila nezaboravan doživljaj.

EN

Name: State Stud Farms Đakovo and Lipik

City/Municipality: Đakovo

County: Osijek-Baranja

Activity: horse breeding, selection and training

DE

Name: Staatliches Gestüt Đakovo und Lipik

Stadt/Gemeinde: Đakovo

Landkreis: Osječko-Baranjska

Aktivitäten: Pferdezucht, Auswahl und Ausbildung